Template by:
Free Blog Templates

Sunday, May 10, 2009

xpdc trans graduasi ulu sepat-chamah (part 1)

salam..
sepatutnye trans chamah ulu-sepat.. tapi da terbalik, sebab kitorg nek puncak sepat dlu, baru chamah..

trip yg sgt penat+hardcore+kaki bengkak..
hoho..
tapi puas!

kami 29 org+2 guide berjaye ngabeskan xpdc ni selama 7 hari dgn ganasnye..
knp ngan ganasnye?
sbb xpdc ni mmg ganas, nk bt caner..
huhu..

1st day-

tibe kat masjid kat sg siput. lpe la plak name masjid 2 ape.. kami tibe area2 kol 5 g2 pada hari sabtu 2-5-09.. smpi2, unload brg2 sme.. ice breaking sendirik2 sbb sme da serba kenal antara masing2.. aku je yg tak brp kenal derang.. rugi sket kat si2..
untuk makluman, trip ni adela trip untuk melengkapkan G7 (takrifan untk 7 gunung tertinggi kat semenanjung yg tgginye melebihi 7000 kaki = 2000 meter approx). atas dasar itulah, xpdc ni dipanggil "xpdc GRADUASI trans chamah-ulu sepat" untuk melengkapkan tujuh2 gunung (G7) tersebut. gunung2 yg tersenarai adelah :

1. Gunung Tahan (7,186 kaki)
2. Gunung Korbu (7,162 kaki)
3. Gunung Yong Belar (7,156 kaki)
4. Gunung Gayong (7,129 kaki)
5. Gunung Chamah (7,210 kaki)
6. Gunung Yong Yap (7,110 kaki)
7. Gunung Ulu Sepat (7,089 kaki)

tkde bt pe sgt, mlm 2 pas siap2, mkn mlm kat warung tak jauh dr si2 (mknn yg agak sedap dan murah!), brifing sket bersama abag ayien dan tido di masjid beramei2..

2nd day

bgn2!
hari ni bgn awal, mklumla tido kat masjid. konfem bgn subuh nyer..
bgus2.. pas sbuh, kami bersiap2 dgn ganasnye kerana dikabarkan 4WD y akan kami naiki untuk ke Pos Kemar akan tiba pada kol 6.30 pagi..
teka kol brp kami gerak?

--------------*teeetttt* mase tamat..

9 pg..

haha.. mke dak2 ni da tensen.. ckp len, jadik len..
tkpela, lynkan aje.. tgh smgt nyer pasal, tak kesahla. janji smpai..
dan kami pun menaiki toyota hilux dengan penuh bergaya.. 1 trak 10 org.. dan itu dah dikira sgt selesa.. mmg layan.. kalah nek roller coaster- seriously..
tkde protection- helmet, harness pe ke jadah sme 2 tak diperlukan..
hanye keberanian, tangan yg bleh menampung diri sendiri dan buntut yg kuat!
haha..

perjalanan ni mengambil mase selama 4 jam.. mmg mencabar.. jalan yg penuh liku, tak rata smpi ade yg loya2.. brp kali aku kena libas ngan pokok2 kat tepi jalan tu, aku pon tak ingat.. tapi best!
tapi kegembiraan 2 sangkut sket.. sbb jalan sgt tahpepe.. smpi kami2 kena cangkul tanah nk bg hilux tu berjaye nek bukit.. at first, aku rase cam nk marah gak.. tapi bler sme cam unite nk mencangkul, tbe2 ase smgt jgak nk bg bantuan.. wlupon tak seberapa- sedih sbnrnye sbb tkleh nk tlg sgt.. sbb aku sgt malas.. haha.. tpi bler hilux tu berjaye gak nek sket demi sket, smgt nk tlg cangkul atau bt pe yg ptt tu jadi tggi.. dan trus aku membantu smpi hilux tu berjaye mendaki hingga jlan kembali ok..
alhamdulillah.... yeah!
1.00 ptg :
sesampi di pos kemar, kami lepak sat, planning nk mkn pe ntk tghri sblm shoot smpi mane yg buleh- dan kmi mkn megi kari.. sedap dan nikmat! - sbb lapa..
huhu..
abes mkn, solat, amek air sungai bt bekalan, bt air glukos pe yg ptt, kami pun shoot smpi pangok @ penat gler gaban..
4 @ 5 ptg:
kami tibe di satu kem tak bernama.. dan bertapak la kami di si2.. siap setup fly ngan ground, rehat2 jap.. smbil2 tu ade arena memasak beramai2 yg diketuai oleh abg botak a.k.a makeen sbg ketua chef.. tapi aku tak join, sbb malu2 lagi..
haha.. apela aku yg malu-tak-bertempat nih.. tapi siyes ngantuk.. pas solat pe sme, mkn bersame dan kami pon tido..
12 .30 tgh mlm:
boooom!
pkok buluh jatuh atas fly.. betul atas kepala ajim, aku, din, ngan kerk kalo tak silap.. sib bek fly dipasang dgn kukuh, kalo tak, arwah da kot.. untuk pgtahuan, buluh2 kat si2 stok buat meriam buluh nyer, so tkde yg kecik2..
epul arahkan dak2 ni rmi2 alehkan buluh 2, tp 2-3 org je bgn, sbb sme cam pnt gler dan tekejut kejap je, so kbyknnye smbg tdo balik, termsukla aku... hoho..

3rd day..
cam beser, sme bgn subuh, pas2 msk2 sarapan pagi, siap2 lipat fly ground pe sme..
dan kami pon bergerak memanjat gunung..
hari ni, dijangka kami akan overtym dan akan bercampsite on-track..
jln xdela seganas hari2 yg akan dtg, cme curam dan cuaca panas gler..

jln punye jln, daki punya daki, tibe2 aku terasa macam disengat, igtkan semut, rupe2nye penyengat.. satu je kot.. tak semena2, gadis yg jln blakang kena lagi teruk.. 6 sengatan di seluruh tgn dan satu di bibir..
oh.. cuaknye sye, tuhan je yg tau..
aku tak kire menda dah, stakat satu dua je boleh thn..
mr riyok aka guide suh sapu tanah kat tgn si gadis, dan dgn pantas dikorek tanah dan di sapu tanah..
minyak panas pun ditaruh..
sian si gadis..
aku cube gak nk kuarkan sengatnye..
tp, tkde pon.. sib bek si gadis pki sarung tgn tu..
kalo tak, lagi teruk rasenye..
=(

ape pun, si gadis mmg seorg yg kuat.. diteruskan jge perjalanan wlupon berdenyut2 bengkak kat tgn ngan bibirnye..
yOu mmg kuat!

dan kami pon OT hingga lebih kurg kol 9.. dan campsite on-track.. kami pggil campsite tu kem jam.. sebab jam pok nik ilang kat si2..
sian pok nik..
mlm 2 kami mkn mi pama beramai2 dan tido dgn nyenyaknye sebab penat..
lpe nk gtau, ptg tu ujan ngan lebatnye.. dan kami berjalan dlm ujan.. sejooookkkk!

BERSAMBUNG....

6 comments:

bawang_merah said...

weh.. best sgt ke ulu sepah-chamah 2?? nih wat aku teringin nak pogi nih..dak2 sini pon de pojek gi sane hujung bulan 6 nih.. kalo bes teringin gak.. huhu

lengkuk~ said...

bes2..
menguji fizikal dan mental..
nk g bleh, prepare leklok r..
huhu..

ieQaH~FieQa said...

si gadis??hee

lengkuk~ said...

ye, gadis.. yg capik ckp ngan mak dlu..
hehe..

lengkuk~ said...
This comment has been removed by the author.
ieQaH~FieQa said...

haha,..xpe2..mak restui ye nak..hee