Template by:
Free Blog Templates

Monday, November 3, 2008

2 hari sebelum paper numet..

salam..
menjelang 2 hari lagi sblm pekse..

ku tidak tahu ape yg telah ku bt selepas bgn hr ni..
sedar2 da kol 12..
bgn..
huha2 jap..
mandi..

melangak~

kol 2.30..mkn..

kol 4, huha2..

kol 5, tido balik jap..
kol 6, neok cter + men tenet..

kol 9, mkn luar..

kol 10, mandi..

skang 11.30, menanti mud ntuk stadi..

adoyai..

ni ak nk petik sket posting drpd blog y aku slalu bace..

enjoy dan amek pgjaran

Oct 22, 2008

Bagaimana menjaga Password?

(Cerita tentang Password yang hanya korang dan Tuhan sahaja yang tahu)

Hari ini, October 22, 2008, seawal jam 3:15 pagi.
Aku terima soalan pada entry terkini:

SOALAN:
Hamka...aku lupa password untuk blog aku..amacam mahu dapat semula? tq

JAWAPAN:
Aku tak boleh nak tolong untuk dapatkan Password kamu yang dah hilang tu, dan aku hairan, WHY ME?

Tapi untuk tidak menghampakan korang, disini, aku boleh ajar korang semua akan bagaimana nak menjaga password baru supaya tidak akan hilang lagi, dan andai kata hilangpun selepas ini, tak ingat ke, terlupa ke, terantuk kat bucu meja ke, pasti akan dapat menjejak semula password itu dalam masa yang singkat… insyAllah.

Caranya begini, mudah sahaja, mula mula, ambil mouse dan gerakkan dengan tangan kanan, sambil jari telunjuk tekan tekan, lepas tu guna dua tangan taip “password yang hanya korang dan Tuhan sahaja yang tahu”…

Kemudian, cuba korang buat-buat lupa pada password tu, selepas itu, bila korang nak “log in”, maka taiplah kembali “password yang hanya korang dan Tuhan sahaja yang tahu”…

Maka insyAllah, dapatlah korang masuk kembali untuk update blog.

Senang bukan?, tak adalah nak susah-susah jadi gila macam Nicolas Cage dalam Filem “National Treasure” cari Password yang di sembunyikan dalam sejarah America...

******

OK, sepuluh tahun kemudian, bila korang nak “log in” balik, maka dah tentu masa tu korang terlupa password, biasanya macam tu ler…, kadang kadang tak payah tunggu sepuluh tahunpun, sepuluh minit pun dah boleh lupa password, almaklumlah, akhir zaman, kat jalan tunduk tak nak tengok perempuan, tapi bila tengok TV, tak tunduk pula tengok Rita Rudani atau Lisdawati bergaduh berebut pakwe!, hampeh betul!,

Lalu, bila dah lupa passwort tu, apa korang buat? maka korang biasanya akan mencarut dalam nada marah dan kecewa, bukan? Seperti:

“cis!”

“Hampeh”

“F word”

“binatang!”

“Bengong!”

“Sial!”

“Bodoh!”

Dan lain-lain…

Maka, nasihat aku, ketika korang sedang melafazkan cacian itu, jangan lupa untuk taip balik setiap lafaz cacian itu dalam ruangan password dan insyAllah, tertakluk kepada julat carutan yang biasa korang amalkan, tak sampai seminit, maka dapatlah korang akan kata laluan yang betul…

Jadi “Password yang hanya korang dan Tuhan sahaja yang tahu” itu adalah cacian-cacian yang biasa korang amalkan dan luahkan sepanjang hidup.

Faham?

Satu Kisah benar..

“Hamka, sial betul computer ni, aku dah banyak kali masuk password, tak boleh boleh gak.., sial betul”

Cuba kau tulis “sial”

“apa?, sial?”

“Aku cuba try test dulu…”

“S-I-A-L”

“Eh, dapatlerr….”

Sekian…

PENUTUP.

Kita mencarut secara spontan adalah berdasarkan apa yang ada dalam hati, dan sesungguhnya itulah sebenarnya “Password yang hanya korang dan Tuhan sahaja yang tahu” yang mana jika dalam hati kita ada kebesaran Allah, maka tiada lagi carutan yang akan keluar, sebaliknya secara spontan akan “melatah dengan lafaz yang murni” dan itupun adalah cerita tentang “Password yang hanya korang dan Tuhan sahaja yang tahu”

Dan, bila Malaikat Maut datang mengambil nyawa kita secara mengejut kelak, adakah kita akan mencarut dengan lafaz yang buruk atau Melatah dengan lafaz yang murni?

Apa-apapun yang berlaku, hakikatnya, Itulah sebenarnya “Password yang hanya korang dan Tuhan sahaja yang tahu”

Sekian.


selamat ber'piki'...

2 comments:

ken said...

otak pnoh dgn carutan..
kn da lupe psword

ieQaH~FieQa said...

hey..nice post...byk2 la berzikir~~hu