Template by:
Free Blog Templates

Thursday, March 12, 2009

bebelan seorg pembongak...

salam..

di ptg2 hari ni, fikiran aku tak semena2 jadi serabut.. tanpe sebab.. adekah aku terlalu byk berfikir, ataupun byk berangan? risaukan perkara yang bukan-bukan?
dan dikala waktu2 serabut begini, aku akan mula resah, mencari kawan gembira yang tak bernyawa..



setelah 15 minit merayau2 di blok2 berhampiran, jmpe jgak akhirnye.. duit syiling 50sen dihulur, lebihan beli mknn tghr td.. balik bilik dan trus mengadap laptop.. dan sambung kembali menulis..



fuuuhhh.. dengan lagak seorang dewasa yg tak berapa matang aku menghembus lebihan CO serta campuran gas2 berbahaya..



ya, aku seorg perokok.. dan aku pernah berazam ntuk berhenti dan masih lagi mempunyai azam ntuk berhenti.. melarikan diri bknlah cara aku, tpi dlm diam, aku sbnrnye slalu lari dr masalah dgn cara begini..



smbil dgr barisan lagu yg ade dlm mp3, ditambah dgn suasana ptg yg hangat, aku merajinkan diri menulis sampah2 yg mgkin akan ade manusia2 prihatin di luar sana manfaatkan, mgkin ntuk di'recycle', ataupun di pijak lagi..



sudah lumrah manusia, byk yg ske menghentam daripada menolong.. dan aku tak kisah, sbb aku pun antara golongan manusia 2.. cme kadang2 je aku buat cam2, hanya untuk melepaskan marah mungkin..



serabutnye ptg aku kali ni kerana pelbagai sbb.. stadi, famili, duit, hubungan.. dan hari ni aku berjaya memonteng kelas CRE II akibat pergi menyaksikan perlawanan bola smlm.. aku puas hati, kerana team faveret ak menang,, pedulikan hal tu.
diberitakan ramai yg dpt mrkh test yg agak rendah pada test kali ni, membuatkan smgt aku jatuh merudum.. nasib baik jge aku tak ke kelas, biarkanlah markah tu menjadi misteri..



aku menung ptg tadi memikirkan semula apa yg telah aku bt spanjang hidup aku nih.. mgkin ak telah berjaya masuk ke menara gading, walaupun tak secemerlang mana.. tapi sekurang2nye aku pernah buat famili aku gembira. sekurang2nye ade wakil famili yang masuk u nih..
dan status wakil famili sgt membebankan..
dan aku tau majoriti mahasiswa U nih merupakan wakil famili, sama seperti ak.. good luck ntk kamu sume, smge trus membahagiakan famili anda dgn result yg cemerlang..



tapi adakah mereka tau kesah disebaliknya?
konflik hidup yang anak mereka alami?

ahh, aku bkn remaja yg memberontak, tak puas hati dgn sme bnda yg ade disekeliling. marahkan sistem kerajaan, marahkan institusi keluarga, marahkan nasib yang tidak menentu, marahkan tin kosong yang ade ditgh jalan.. aku tau, mereka tak pernah mintak nasib jadi begitu.. aku tau, Tunku Abdul Rahman tak pernah pun mintak nasibye menjadi PM pertama negara, menyusahkan diri sendiri untuk membebaskan anak bangsa..

tpi pernah kita belajar?

atas sbb itu aku tak memilih untuk merungut atas sme bnda y ak hadapi.. merungut takkan boleh mengubah keadaan.. stakat lepaskan kemarahan, mungkin berkesan..
mental aku mungkin tak sekuat pendaki gunung Everest, tapi aku yakin pada pilihan aku..
maaflah pada mane2 insan yang pernh terkena musibah akibat keputusan aku, aku tak mintak pun korg merana..

aku merupakan seorg lelaki yg sensitif.. aku akui.. perkara kecik yg anda2 katakan kepada saye, sye smpn smenye.. btul, sye seorg pendendam..
maka berhati2lah bler anda menyebut perkataan seperti 'bodoh', 'jambu', 'lembab', 'hipokrit' dan yg sewaktu dgnnye..


walaupun ade kadang2 btul, tp cubelah ditahan dari menyebutnye, kalau anda masih mahu menjalinkan persahatan yg baik, bnda ni applied to all.. so, kepada yg perasan dirinya laser.. jauhkanla diri anda dari saye.. itu lebih baek daripada sye menanamkan igtan buruk terhadap anda..


prgi yg paling aku benci dlm diri aku nih, ntk pgtahuan adalah ske meniru..
bkn meniru dlm pekse (wlupun aku pernah bt)..
tp meniru perangai org, tak kesah la dari perckapan, perbuatan atau pape je, yg aku rase best..
membuatkan aku tak jumpa lagi identiti diri smpi skang..
kepada yg dah ade identiti sendiri, tahniah diucapkan.. it's a good thing..
tak kesahla ape pun trait anda, caring, pemarah, baik, jahat, ego or ape2pun..
jadilah diri anda..



aku boleh jadi sgt annoying bler ak rase diri direndah2kan..
sbb 2la aku try jadi chill je..
walaupon tak chill langsg..
mgkin sbb 2 aku slalu rase sorg2 wlupon kwn ramai kat tepi..
neway, ak appreciate sme manusia yg sudi kwn ngan ak nih..



p/s: rase-rasenye ade ke org nk kawen ngan aku ni nanti ea?



3 comments:

Dyat said...

salam
rilek capik...
bak kata siti nurhaliza : tak mati dikeji...

dulu aku bereksperimen pkai beskal pink... jam pink... sbg laki straight, aku sbenarnya mana suka pkai pink... aku cuma sedih pendiskriminasian terhadap warna - atau rasis...

haha...

mmg lucu la... dgr org yg mengata-ngata ni...

lengkuk~ said...

dyat:
haha.. ak pun cbe bereksperimentasi ngan pink, iaitu memakai baju warne pink..
hoho..
tpi tkde org ngate pon.. kalo ade, aku x pedulik..
huhu..

khalil said...

kawen2..insyaAllah..

all the best Ir to be