Template by:
Free Blog Templates

Tuesday, March 10, 2009

My 1st Gunung...

salam..

yeah, begitula tajuk entriku kali ni.. bt pertama kalinye dlm idup, ak telah berjaye menawan salah satu daripada berpuluh2 puncak gunung yg ade kat Malaysia terchenta ni. harap tak berhenti smpi di sini. mmg seronok, chill (sejuk!), menguji mental dan fizikal, serta mencabar kesabaran. aku rase, nek gunung ni je da ckup ntk melengkapkan sme elemen2 softskill yg perlu dicapai oleh mahasiswa U ak nih.. sbb 2 ak drop softskill, wlupon da lepas 10 jam.. -->alasan...
hopefully, ade peluang nk pegi lagi.. wlupon kena drop softskill skali lagi!
-oh.. itu satu penipuan, dan aku tak sggup nk carry lagi sbjek mengong tu..

Gunung Tebu ni terletak kat negeri T'ganu darul Iman, spesifiknye kat Belatan Waterfall. di katakan antara gunung yg senang untuk didaki, ak mle ragu, caner kalo gunung senang ni pon ak tokleh panjat? boleh ke?
tapi aku tak pandang rendah gunung nih, same mcm org len, sblm kenal, ak takkan skali-kali pandang rendah..
senang2 pun, ade jgak yg cram kaki, seliuh tgn dan bermcm2 kecelakaan len.. alhamdulillah untuk aku, tkde kecederaan yg serius, even en pacat pun tak sempat jmpe kaki aku.. insyaAllah, jmpe nnti kat gunung bujang melaka ye? kalo dpt g la.. hoho..

nek beh kurg kol 11pg dan smpi dlm kol 4.30ptg.. 2 kali berenti rehat.. kre oke la tu kan.. sbb rate2 yg nek gunung ni mkn mase dlm 5-6 jam.. kitorg still dlm range tu, so not bad la.. dr cter guide kitorg tu, ade yg bt rekod nek gunung tebu ni 1 jam 45 minit. tktau la caner dier bt, lari smpi atas kot..
pas2 4 sure rabak kaki 2..

n then, kitorg camping kat puncak yg sejuk.. dan aku tido dlm keadaan sleepg bag yg bsh.. bygkanla betapa sejuk smpi leh basah sleepg bag tu.. oh, aku tak kencing mlm, k?

then bergerak trn ngan pantas pada hr esoknye..kol 10 trn, lepak2 kat taman bonsai, tgkap gmbar, then lari trn..
hoho..
kejap je pon lari, byk jln ngan laju la.
nk elakkan sakit kaki..

tak ingt brp lame, tp disebabkan jmpe sungai, maka bermandimandela kami dgn gumbira smpi lupe nk balik..
oh, airnye sgt sejuk..

ni gmba2 yg sempat ditangkap mase kat gunung tu.. panorama yg sgt indah..
enjoy!



kat kaki gunung, otw trn da nih..














ak nek gunung bersama 2 wanita2 gagah nih.. jgn pandang enteng mereka berdua.. shooter nih!


















pendaki2 di puncak..













yeah.. di puncak gunung!















morning view.. sgt cantekk..












sekian!

5 comments:

ieQaH~FieQa said...

seumur idup xpnh g pnajat gnung..bessstttnyeee

samraa said...

wah2..tahniah2..haha..mantapkan stamina mu..huhu..cube ko tawan gunung stong..seyes amt lawa view kat baha camp..

lengkuk~ said...

ieqa:
blom cbe blom tau.. huhu..
tryla skali-msti nk lagi! =)




nabil:
wah.. kat mane 2?
insyaAllah, ade underground trip ke gunung tu aku folo!
hoho..

azriphotoblog said...

JOM CHAMAH ULU SEPAT!

chayat-lah!

lengkuk~ said...

haha..
tak layak r g cus tuh..
x ckup pglman lagi.. hoho..
slmt bergraduasi!