Template by:
Free Blog Templates

Wednesday, June 10, 2009

aku pernah jadik budak2!

ZAMAN DULU-DULU

Budak-budak yang lahir pada tahun 80an mesti ingat masa sekolah rendah dulu:

-Time hujan turun sibuk main bot kertas kat longkang sekolah, habis buku tulis kena koyak.
(aku bt nih mase kat skola agame-drjh stu ngan 2.. lumbe!)

-Time rehat seronok main baling kasut dengan kawan-kawan.( ngan bola cop!)

-kat sekolah ada salesman jual buku cerita, hari ini bagi list, esok mintak duit
beli walaupun cerita buku itu sudah tahu. Salesman susu pun macam tu juga. (tahpepe la derang nih.. tpi rmi gak org beli- yg ade dt r. huhu..)

-kat library budak-budak memang baca buku tapi just tengok gambar je,
Bila ada program nilam semua sibuk nak pinjam buku. (aku tak bace pon, tulis tajuk je- kalo nk sinopsis- tulis je kat ae yg ade kat cover blakang tu.. hahahaha.)

-RMT kat sekolah tak best, makan tak sedap, tapi yangberduit pon join RMT, Tak paham….

- pakai pensel box yang boleh bukak depan belakang, pastu ada sharpener kat tengah-tengahnya. bkn gne pon sharpener tuh..

- syok main lawan pemadam, sayang nak guna untuk
padam. padahal itu fungsi sebenar, untuk
padam la!

- pakai pembaris yg bergerigi, kat dalam
ada air pastu ada benda berkilat dalam
air tu. (dak pmpuan je kot..)

- cikgu pakai pembaris kuning panjang. Ada
pemegang kat tengah-tengah tapi tak pernah nampak cikgu
pegang pon kat situ.

- bulu ayam jadi ramping kerana sering
dijadikan rotan.

- time pendidikan seni, lukis suma
boleh
tapi bila time kaler suma hampeh. ada gak
buat anyaman pakai kertas warna, kolaj
la, ape la… (haha...)

- main game 2D. super contra, super
mario, street fighter, suma pakai tape. (pas2 ade game yg leh tembak itik pki pistol laser tu..bes2!)

- jam tangan Boy London jadi idaman, sebab
boleh
tukar-tukar kaler ikut suhu dan cuaca.

- takut BCG tapi lepas inject poyo la
pulak… (ketwa guling2.. hahaha)

- balik skolah beli JoJo tak pun Dendang.
Tora pon best gak. Beli se mata-mata nak
mainan, coklatnya tak di makan pun.

- Siri kartun; power rangers, ultraman,
transformers, ninja turtles,satria baja hitam,kickers,
Thundercats, maskman, Gaban,dash yankuro dan macam-macam lagi.

jangan lupa semua ni sebab zaman seakrang budak-budak
tak sempat layan bende-benda ni. kita akan sentiasa
berubah, cuma asal-usul kita yang
permanent. huhu~

p/s: copy n paste entri nih.. sronok gak teringt zaman kecik2 dlu.. hee..

5 comments:

kumbang said...

hahaha..dah agak dah copy..alah..time kite pon ade gah per mainan tuh sume..time zaman 90an..hehe

lengkuk~ said...

haha.. adela sket2..
tapi 4 sure, citer2 kartun cam flashman ngan maskman da tader kan?
kan?
kan?
haha..

kumbang said...

haha..x tengok lah man2 tuh pakcik..hehe

dOnjoy said...

yela mak cik tu..die yg berlari everytyme katun start..haha

minamisensei said...

bak gambar hntar kat email aku...minamisensei@gmail.com