Template by:
Free Blog Templates

Wednesday, June 10, 2009

~kereta dan PSM~

assalamualaikum..

sekian sekejap blog ni berehat.. -maafla kalo ade y ternanti2, sye bkn seorg blogger yg rajen.. blaja pun tak rajen.. ni kan menulis blog..
neway.. blog sye, sye punye suke la kan?
ke salah?

betul kot..

aaa...

ape2 jela..

oh.. sedehnyer, ak tak berjaye pon pergi umah kawan aku yg kawen hr tu, n bermakna tak berjaya la aku nk jmpa kwn2 lame..
nk bt caner, mak ayah teringin sgt nk balik kampung.. aku kena drive.. (aku xde lesen, n this is my first tym! woha!)

gelabah jgak dibuatnyer.. takdela jauh sgt kot.. selangor-melaka (around 3 jam je)..
tapi mase pegi tu, jam plak..
adeh..
mmg mencabar kewibawaan ak yg tkde lesen nih.. 1st tym ase bwk kete mase jem.. krem kaki kiriku.. hoho.. sib bek tak krem sgt.. boleh la lagi jalan..
tak pasal2 jadi 5 jam nyer jalan..
keteku bkn kete mewah cam korg2 ea,proton saga lame, xde aircond.. jln tgh2 hari plak 2..
wah!

mmg berasap ak dlm kete.. ayah den plak sgtla riso aku bwk kete.. laju sgt katenye..
padahal, ak rase aku bwk cam dier je lajunye..
yela kan, dier tak memandu mmg la tak rase laju. tol oh..
da r penat.. lagi la korg nk laju je..
mmg trok r aku kena 'basuh' dlm kete tu, da la tgh panas terik..
aaaaa...

tkpela, alhamdulillah, selamat pegi-selamat balik.. 2-2 ak drve..
hoho..

tepakse la abeskan amek lesen yg tertangguh tu cepat..


tdi aku berjaye jmpe 'sv'ku - Prof Jai yg - stu2nye tng pgjar dlm fkksa yg ade Ir..
hoho..
KARI- ak da jmpe sv! hahahaha..

tajuk projek sarjana muda saye -

Design, Construction and Commissioning of photobioreactor with dissolved CO2 control..

siyes, mase first tym dpt tajuk nih, aku tkde idea langsung apekah tajuk ni nk gtau aku..
haha..
akhernye, dengan ehsan si Maryam aka Mary, secara tak sengaja ak telah berpeluang jumpa SV ku ini..
seram nk jmpa, sbb tktau nk kate ape..

da jmpe, wah.. sgt baek dan frenly.. dier terang dr awal smpi abes..
tapi dier da terang awal2, dier kate ngan dier mmg susah nk dpt A-- 2 aku taw, n sme org kat fakulti pon tau.. agak sedey gak r..
haha..
tapi takpe, kite neok nnti..

projek aku ni, secara ringkasnye cmni la..

biodiesel -> microalgae -> bioreactor

skang ni, ngah trend untuk mencipta biodiesel, tapi bkn lagi dari unsur mknn - minyak sawit @ watever sbb takut kalo btul biodiesel ni akan popular, malaysia da tkde minyak masak plak nnti..
so - alternatif kepada ni ialah microalgae - rumpai laut tu..

caner leh dpt biodiesel plak dr microalgae nih???

untuk pengetahuan, microalgae ni ade minyak jgak, dlm sel2 dier tu.. jadi, minyak tu yg akan diconvertkan menjadi biodiesel.. dan psm sye ni, sye kena cipta - (wah, cipta!), design, buat model downscale dan alter semua pembolehubah yg berkemungkinan - untuk me'kulturkan'kan microalgae ni di dalam satu 'tempat'.. kite panggil bnda ni photobioreactor.. sbb dier gnekan cahaya.. rumpai laut kan perlukan photosyntesis - so, tula yg kite kena guna photobioreator, untuk cahaya..
pgtahuan asas yg perlu - sbjek mixing, bioreactor..

tula secara ringkasnye.. Prof Jai kate, kalo aku berjaye laksanakan PSM ak ni smpi tahap commisioning, konfem ak dpt A.. menunjukkan betapala maha susahnye projek ni..
tapi..
i'll do my best!

p/s: baru baek demam.. xde selera mkn sgt lagi.. hei..







2 comments:

ak_0143 said...

hoho
ingt lagi ber sv kan prof jai utk plant design
dapat a- gak
dia ok je, tak yah takut sgt
kalo tatau, ckp terus terang tatau
kalo wat2 tau, salah, dia search je kat tenet, kantoi laa

btw, tak salah kan, tajuk psm ko tuh, aku penah ada seminar tajuk tuh masa 2nd year dulu
tak salah dia punya slide pon ada dekat notestorage ump
cuba try cari 'chisti'
dia la lecturer oversea yang wat talk dulu
aku pon ingt2 lupa

btw, gudluck psm!

lengkuk~ said...

yeah.. dr yusuf chisti..
byk jurnal pasal bioreactors ni dier yg bt..